Företag som inser vikten av hälsa

Förra hösten skrev jag lite om hur vi som både arbetar med och är intresserade av datorer lever ett allt för stillasittande liv. Då skrev jag bland annat om att man helst inte ska sitt mer än en timme åt gången innan man rör på sig lite och även det kan vara i underkant. Vår stillasittande livsstil blir mer och mer ett problem och detta problem kommer inte enbart att drabba individer utan även företag. Om en anställd blir sjuk eller får värk på grund av stillasittandet och måste sjukskrivas så leder det ju till problem för det företag som anställt personen i fråga. Detta gäller då främst mindre företag som inte har så mycket redundans – om bara en eller två personer kan sköta en viss arbetsuppgift, ja, då gäller det att denna eller dessa personer finns på plats.

Det finns moderna arbetsgivare som har insett detta och ett alldeles utmärkt exempel återfinns i Dalarna, närmare bestämt i Falun. Det handlar om webbyrån Panang Kommunikation. Denna webbyrå har uppmärksammats en hel del i lokala medier, och även i media på riksplanet, för sin satsning på förebyggande friskvård. Satsningen innefattar allt från möjligheten till en betald timme friskvård per vecka och friskvårdsbidrag till ”pauspoäng” där de anställda får poäng för saker som att ta raster, stå vid datorn och arbeta och liknande. Saker som gör att de anställda mår bättre rent fysiskt helt enkelt. Dessa poäng kan sedan tas ut i form av betald ledighet.

Att belöna anställda för att de arbetar mindre kanske låter konstigt. Men Panang har insett att man inte kan köra på i 100% en hel dag – då smälter hjärnan. Man arbetar bättre om man tar regelbundna pauser, och om man har hälsan i behåll. Detta bevisas inte minst av att Panang är en av Dalarnas absolut bästa webbyråer med många mycket nöjda kunder.