Skydda ögonen framför skärmen

Synen är inte riktigt vad den en gång varit, även om den kanske aldrig precis varit bäst i världen. Glasögon är någonting som jag levt med i några år nu, och det är inte mer med det. Vissa av oss behöver lite hjälp för att kunna se bra. Själv är jag närsynt, det vill säga jag ser bra på nära håll, men ju längre bort desto suddigare blir det. Närsynthet är någonting som dessutom blir allt vanligare och orsaken är enkel: vi tillbringar väldigt mycket tid med att stirra på skärmar, läsa böcker och liknande jämfört med för femtio år sedan.

Progressiva glasögon hjälper
Missförstå mig rätt nu: jag tycker att läsande, datoranvändande och liknande är bra, i princip. Men det går inte att komma ifrån att det leder till att allt fler av oss behöver glasögon. Samtidigt så innebär närsynthet också ett visst problem för den som läser mycket, eller använder dator, surfplatta och mobil mycket. Glasögon som avhjälper närsynthet fungerar allt som oftast inte bra på nära håll, så då får man antingen ta av dem (vilket inte alltid fungerar så bra) eller göra som jag just gjort – skaffa progressiva glasögon.

Inte alls krångligt
Det var någonting som jag länge var tveksam till då jag tyckte det verkade som om progressiva glasögon var krångliga att använda. Men nu när jag haft dem i ett par veckor så är det bara att erkänna att det fungerar alldeles utmärkt! Visst är det lite annorlunda till att börja med, men man vänjer sig snabbt. Jag köpte mina progressiva glasögon från Renoptik, inte minst för att de låter skickar hem glasögon till en gratis så att man får tillfälle att prova på innan man köper. Personligen är jag hur nöjd som helst och märker redan stor skillnad. Ögonen känns inte lika ansträngda helt enkelt, även om det inte var någonting jag tänkte på innan. Nu har jag insett hur stor skillnaden är!