Så får du en snygg webbplats med WordPress

Längesedan jag skrev något om data och webb här trots att jag är en datafilur! 🙂 Det värsta jag vet är när vänner frågar “du jobbar ju med data och sånt, kan du bygga min hemsida” – svaret är nästan alltid ett rungande “neej!”. Bara för att man är duktig på data så innebär inte det att man automatiskt också är webbdesigner och webbutvecklare!

På senare tid har jag dock tagit mig an några mindre uppdrag just för att det är så väldigt enkelt att bygga webb med publiceringssystemet WordPress. Faktum är att den plattformen innehåller en så stor mängd kostnadsfria teman och plugins att man kan bygga nästan vad som helst till en väldigt låg kostnad om man bara har lite tid över.

Snabbguide till WordPress

Om du själv är nyfiken på att dra igång en site eller till exempel flytta över din blogg från något av de större nätverken för att ha den på en egen domän, så kan jag rekommendera den här guiden från GFD Webbyrå som jag stötte på i veckan. Den är riktigt bra för att komma igång (och jag länkar hellre dit än att sitta och skriva en egen guide här!) även om den kanske inte är heltäckande. Håller tummarna för en fortsättningsguide snart (i så fall uppdaterar jag det här inlägget med länk dit).

Nu, mina kära vänner, har ni inte längre några ursäkter för att inte bygga en egen hemsida! Ni har heller ingen anledning att höra av er till mig för att be om hjälp så på det viset tror jag att jag just slog två flugor i en smäll hehe.

Glöm inte säkerheten

En liten brasklapp bara: WordPress är open source vilket betyder att det är otroligt viktigt att hela tiden hålla det uppdaterat. Det gäller såväl grundplattan som teman och plugins! Vid varje uppdatering finns nämligen risken att man upptäckt ett nytt säkerhetshål som hackare sällan är sena att utnyttja.

Ett bra sätt att skydda sig är till exempel pluginsen Sucuri och Wordfence, börja gärna med att installera dem så är du åtminstone hjälpligt skyddad mot de vanligaste attackerna.